top of page

Over Haptonomie

Haptonomie gaat over contact, in contact zijn met jezelf en je eigen lijf en vandaar uit met de wereld om je heen. In onze westerse cultuur, die vooral uitgaat van ratio, logica en rede, zijn veel mensen het gevoel met hun eigen lijf kwijtgeraakt. En dat terwijl je lichaam zo’n waardevolle bron van informatie is! Het geeft precies aan, ook als jij je er niet bewust van bent, wat wel en niet goed voor je is! En belangrijker nog misschien, het kan je helpen je grenzen te bewaken, goed voor jezelf te zorgen en in hectische tijden toch bij jezelf te blijven! 

Als je het contact met je eigen lijf kwijt raakt is de kans aanwezig dat je de grenzen die je lichaam aangeeft negeert, waardoor je uiteindelijk klachten krijgt of ziek uitvalt. Haptonomie helpt je het contact met je lijf te herstellen en je weer bewust te worden van wat er in jou leeft. Zo voorkom/verhelp je klachten en kun je weer positief gebruik maken van de signalen van je lichaam. Het helpt je de signalen van je lichaam te vertalen én te ontdekken waar je je wel of juist niet prettig bij voelt. Dit kan enorm helpen om te voelen waar je grenzen liggen en deze te bewaken, maar ook om te ontdekken wat je wilt en hiervoor te kiezen.

Tijdens mijn begeleiding maak ik, in overleg met jou natuurlijk, gebruik van kennis en oefeningen uit de Haptonomie. Dit helpt je zicht te krijgen op wat goed is voor jou en de veranderingen die jij wilt bereiken duurzaam te maken. 

Daarnaast geef ik regelmatig Workshops Haptonomie. Tijdens deze workshops kun je kennismaken met de basisprincipes van de Haptonomie. Door middel van korte stukjes theorie, maar vooral door praktische oefeningen leer je wat er met jou gebeurt in contact met anderen én hoe je bij jezelf kunt blijven. Je leert ontdekken hoe jij omgaat met grenzen en wat er gebeurt als jij (of anderen) daar overheen gaan. Maar ook ontdek je op een hele simpele manier hoe jij keuzes kunt maken die goed zijn voor jou, zonder je omgeving uit het oog te verliezen!

De workshops zijn geschikt voor iedereen die het leuk vindt om op een ontspannen en positieve manier bezig te zijn met persoonlijke bewustwording

Heb je interesse? Neem dan contact op voor meer informatie. 

bottom of page